Achiziționarea unui apartament este o decizie importantă, ce implică o bună informare cu privire la procedurile juridice pe care le implică. Pentru a evita anumite situații neplăcute, premergător întocmirii unui contract, se realizează un antecontract de vânzare-cumpărare. În ciuda faptului că întocmirea acestuia nu este obligatorie, recomandarea noastră este să o faci, deoarece îți va aduce un plus de siguranță.
Ce reprezintă antecontractul de vânzare-cumpărare?
Antecontractul de vânzare-cumpărare este un act juridic ce obligă părțile implicate în tranzacție să încheie un contract de vânzare-cumpărare în momentul îndeplinirii condițiilor din ante-contract. Cu alte cuvinte, pentru actualul proprietar este o măsură de siguranță că potențialul cumpărător nu se va răzgândi, iar pentru cumpărător este o garanție că apartamentul nu va fi vândut între timp altei persoane. Un astfel de ante-contract se încheie la un notar public.
Ce tipuri de antecontracte există?
Persoanele implicate în procesul de vânzare-cumpărare pot încheia un antecontract:
- Bilateral: acesta impune drepturi și obligații pentru ambele entități implicate în tranzacție
- Unilateral: acesta implică drepturi și obligații pentru o singură parte din cele implicate în tranzacție
Ce avantaje oferă un antecontract de vânzare-cumpărare?
După cum am menționat deja, antecontractul nu este un act obligatoriu, ci aduce părților implicate anumite garanții.
Principalul avantaj este reprezentat de faptul că toate componentele negociate se notează în scris: prețul apartamentului, valoarea avansului oferit, obligații ale părților implicate, interdicția vânzătorului de a înstrăina apartamentul unei alte persoane, dar și interdicția cumpărătorului de a retrage oferta de achiziție a apartamentului. De regulă, în cea din urmă situație, potențialul cumpărător pierde avansul oferit în cazul în care nu continuă tranzacția, iar proprietarul despăgubește financiar cumpărătorul în cazul în care nu se ține de cuvânt.
Astfel, acest antecontract poate fi folosit în instanță, în eventualitatea unor neînțelegeri. Ambele părți implicate pot plăti daune dacă nu respectă antecontractul de vânzare-cumpărare.
Care sunt actele necesare pentru întocmirea unui astfel de antecontract?
De regulă, ai nevoie de următoarele documente:
- Actele de identitate ale cumpărătorului și vânzătorului
- Actele de proprietate ale apartamentului
- Extras de carte funciară pentru informare
Un antecontract de vânzare-cumpărare poate înceta prin acordul ambelor părți implicate sau prin reziliere, de către partea care și-a îndeplinit obligațiile.
La ce trebuie să fii atent când închei un antecontract de vânzare-cumpărare?
Pentru a evita situațiile neplăcute, nu trata cu superficialitate un astfel de document. Îți recomandăm să fii atent la următoarele:
- Informații precum: starea apartamentului la predare, actele, termenul de predare, piesele de mobilier incluse (dacă este cazul), data la care se va încheia contractul de vânzare-cumpărare etc.
- Informațiile referitoare la restituirea avansului în cazul în care părțile implicate nu își respectă promisiunea, dar și a penalităților implicate.
- Informațiile de identificare: asigură-te că toate datele din antecontract sunt corecte
Deși întocmirea antecontractului nu este obligatorie, noi îți recomandăm să îl faci, pentru a te asigura că vei avea parte de o experiență de tranzacționare plăcută, de care să îți amintești cu drag.