Atât apartamentele vechi, cât și cele noi, întâmpină locatarii cu nenumărate avantaje, dar și dezavantaje. Dacă în trecut prețul apartamentelor noi era mult mai mare decât în cazul celor vechi, lucrurile s-au schimbat considerabil în ultimii ani, diferențele fiind aproape nesemnificative. În situația în care analizezi oferta de apartamente vechi existente pe piață, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare:
Termoizolația & instalațiile învechite
În cazul în care blocul în care este situat apartamentul este mai vechi de 30 de ani, sunt șanse mari ca instalațiile să nu fie în cea mai optimă stare. De regulă, cele mai afectate sunt apartamentele de la parter și la ultimul etaj, unde infiltrațiile cu apă se fac cel mai ușor. Interesează-te cu privire la instalația electrică, instalația sanitară, dar și izolarea termică.
Compartimentarea
Specifică apartamentelor din blocuri vechi este compartimentarea după planuri vechi, care nu corespund nevoilor omului modern. În zilele noastre, se poartă încăperile mai spațioase, care dau locuinței un aer mai aerisit. De cele mai multe ori, tinerii preferă doar două dormitoare generoase și un living spațios , în locul a 3 camere extrem de înghesuite.
Lipsa parcărilor subterane
Nimic nu este mai neplăcut după o zi obositoare decât căutarea unui loc de parcare în apropierea blocului. Mai mult decât atât, va exista mereu stresul produs de faptul că mașina este parcată în aer liber și este supusă unor riscuri. Parcarea subterană este doar un vis pentru locuitorii în blocuri vechi.
Lipsa dotărilor moderne
Apartamentele vechi care nu au mai mult de 4 etaje nu dispun de lift, ce este extrem de util, mai ales în cazul unei eventuale mutări. Dincolo de acest lucru, este posibil să trebuiască să faci investiții suplimentare pentru anumite dotări care să îți aducă un plus de confort: încălzire în pardoseală, centrală etc. Nu uita să iei în calcul costurile suplimentare aduse de aceste modificări.
Comunitatea de vecini
De regulă, comunitățile din blocuri noi sunt formate din familii tinere, care împărtășesc interese comune. În cazul blocurilor vechi crește riscul de a apărea diverse conflicte între generații.
Sentimentul de siguranță
Dacă în cazul ansamblurilor rezidențiale noi, accesul persoanelor străine în imobil se face mai greu, nu putem spune același lucru despre blocurile vechi. Din calcul ies acele dotări care ar putea aduce un plus de siguranță: camerele de filmat, serviciu de pază fizică 24 din 24 etc.
Riscul în caz de cutremur
În zilele noastre, blocurile de locuințe noi sunt supuse unor reglementări mai dure în caz de cutremur. În medie, un bloc vechi are un coeficient seismic de aproximativ 5%, în vreme ce unul nou are în medie un coeficient de 12%.
Calitatea materialelor de construcție
Trebuie luat în calcul faptul că materialele ce au fost folosite la construcția blocului dispun de un termen de valabilitate deja expirat. Este foarte posibil ca spațiile comune ale blocului să aibă un aspect mai neatrăgător.
Firește că apartamentele vechi dispun și de o serie de avantaje: sunt amplasate în zone mai strategice ale orașului, impun cheltuieli mai mcii de întreținere, sunt ușor mai accesibile la preț etc. Recomandarea noastră este să pui în balanță avantajele și dezavantajele pe care fiecare tip de locuință le impune și să alegi ceea ce ți se potrivește.