Confortul termic este foarte important în orice locuință. În ultima perioadă, extrem de populare sunt sistemele de încălzire în pardoseală. Motivul este unul simplu de intuit. Nimic nu se compară cu senzația pe care o ai atunci când te ridici dimineața din pat și podeaua are o temperatură agreabilă. Temperatura pardoselii este destul de redusă, întrucât suprafața este mai mare decât în cazul încălzirii convenționale. Temperatura este uniformă și are proprietatea de a încălzi mai întâi corpurile pe care le întâlnește și, ulterior, aerul.
Ce tipuri de încălzire în pardoseală există?
Aducem în discuție 3 soluții distincte de încălzire: cu aer cald, cu agent termic și electrică.
- Încălzirea electrică: presupune montarea unei rețele de conductori, în care sunt încorporate rezistențele. Se pretează pentru spațiile mici, se montează ușor și este accesibilă din punct de vedere financiar.
- Încălzirea cu aer cald: presupune montarea unei rețele de conducte sub pardoseală, prin care se pompează aer cald. Este folosită cu precădere în spațiile industriale.
- Încălzire cu agent termic lichid: presupune montarea unei rețele de conducte prin pardoseală, prin care circulă lichid, cu precădere apă. Este o metodă eficientă din punct de vedere a costurilor.
Care sunt avantajele încălzirii în pardoseală?
Principalul avantaj este că încălzirea se face uniform în straturile de aer din partea de jos a pardoselii. Spre deosebire de un calorifer clasic, sistemul de încălzire în pardoseală păstrează temperatura constantă în toată locuința, pentru o mai lungă perioadă de timp. Totodată, această metodă nu împinge aerul spre diverse guri de aerisire, diminuând împrăștierea prafului sau a alergenilor în locuință.
Această metodă de încălzire presupune o investiție financiară mai mare decât cea tradițională, însă costurile se amortizează rapid. Pe termen lung, încălzirea în pardoseală este mai accesibilă ca preț. Păstrată în condiții optime, instalația dispune de o durată de viață de zeci de ani.
Simțul comun ne îndeamnă să credem că în cazul unei defecțiuni, este necesară schimbarea în totalitate a pardoselii. În realitate, se localizează defecțiunea și se înlocuiește piesa cu pricina. Simplu și rapid!
Un alt avantaj al acestei modalități de încălzire are de a face cu aspectul. Sistemul de încălzire este invizibil, iar lipsa caloriferelor și a țevilor oferă spațiu suplimentar. Se reduce considerabil cantitatea de bacterii și acarieni care se acumulează. Bonus: curățenia se face mult mai simplu, deoarece nu mai trebuie să cureți zone greu accesibile: spațiul dintre perete și calorifer, zona din împrejurul țevilor etc.
Nu produce umiditate și nici nu usucă aerul. Și nu în ultimul rând, oferă un confort aparte.
Care sunt dezavantajele încălzirii în pardoseală?
Principalul dezavantaj este reprezentat de încălzirea mai lentă: ea poate dura de la o oră, în cazul celei electrice, până la câteva ore, în cazul încălzirii cu apă. Firește că acest lucru este influențat și de alte variabile, precum materialul din care este făcută pardoseala. Totuși, odată încălzită pardoseala, păstrează optim căldura și o eliberează în timp.
Un alt dezavantaj este reprezentat de costurile pe care le poate implica. Recomandarea noastră este să colaborezi cu o echipă de profesioniști atunci când montezi sistemul de încălzire. În caz contrar, reparațiile ulterioare pot aduce costuri suplimentare demne de luat în considerare.
Totodată, un astfel sistem necesită ajustarea decorului. În cazul în care aceasta este montată sub piesele de mobilier, își pierde eficiența termică. Astfel, este necesar să optezi pentru mobilă cu picioare de susținere. O altă soluție este repoziționarea mobilei în așa fel încât să nu stea direct pe sistemul de încălzire.
Încălzirea în pardoseală este ideală pentru persoanele care apreciază confortul de acasă. Imaginează-ți cât de important devine acest aspect, mai ales atunci când vorbim despre copiii mici.
Te întrebi dacă ai nevoie de acest finisaj la tine acasă? Analizează cu atenție avantajele și dezavantajele pe care le impune în raport cu situația ta actuală și ia decizia care ți se potrivește.