Bucătăria este inima oricărei locuințe. Aici se adună familia pentru a pregăti și servi masa împreună. De fapt, putem chiar să ne hazardăm în a spune că bucătăria a preluat în cazul multor familii atribuțiile unui living. De aceea, amenajarea acestui spațiu este extrem de importantă. Mobila de bucătărie trebuie aleasă cu grijă, pentru a îmbina optim elementele de design cu funcționalitatea.
Alegerea mobilei în funcție de forma bucătăriei
În funcție de spațiul de care dispui și felul în care acesta este distribuit, poți alege mobila de bucătărie potrivită pentru tine. Iată care sunt cele mai întâlnite forme:
- Cu insulă: este alegerea ideală pentru bucătăriile extrem de spațioase. Bucătăria cu insulă este de real ajutor în cazul în care vrei să petreci timp cu familia, în timp ce gătești. Totodată, aceasta poate deveni loc de servire a mesei, un bar, un separator între bucătărie și living etc.
- În linii paralele: amenajarea bucătăriei în acest mod este alegerea ideală în cazul în care fereastra și ușa sunt paralele. Astfel, mobila de bucătărie se va poziționa pe ceilalți doi pereți.
- În linie: se potrivește spațiilor extrem de mici și presupune așezarea mobilierului pe un singur perete. Astfel, se va crea un aspect aerisit, ce va oferi iluzia de mai mult spațiu.
- În formă de L: presupune așezarea mobilierului pe doi pereți, dispusă fiind în formă de L. Această formă de bucătărie va permite amenajarea unui spațiu de servit masa pe unul din pereții perpendiculari.
- În formă de U: presupune aranjarea mobilierului pe 3 pereți. Este o soluție ideală pentru familiile mari, unde este necesar spațiu suplimentar de depozitare și presupune nevoia a doi oameni care să gătească simultan.
Alegerea mobilei în funcție de nevoi
Un alt element de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobila de bucătărie potrivită ține de nevoile pe care le ai. Dacă gătești mult, trebuie să te asiguri că bucătăria ta este cât mai funcțională. Astfel, trebuie să te asiguri că dispui de cele 5 zone de lucru necesare: cea de provizii (debara/dulapuri), zona de păstrare (frigiderul), zona de curățare (chiuveta), zona de preparare (blatul) și de gătire (plita + cuptorul).
Alegerea mobilei în funcție de sistemele de deschidere
Chiar dacă pare un element superficial, tehnologiile de deschidere ale pieselor de mobilier îți pot ușura sau îngreuna munca. Cele mai apreciate astfel de sisteme sunt: tehnologia push to open pentru sertare, uși cu deschidere ușoară și păstrarea poziției, închidere silențioasă prin amortizare integrată etc. Analizează cu atenție opțiunile existente și optează pentru ceea ce ți se potrivește.
Alegerea mobilei în funcție de distanțele de siguranță
Pentru a lucra și a te simți cât mai confortabil în bucătărie, îți recomandăm să alegi înălțimea mobilierului în funcție de înălțimea ta. Distanța dintre blat și cot nu trebuie să fie mai mare sau mai mică de 13-17 cm. De asemenea, există anumite margini de siguranță care trebuie păstrate:
- Între frigider și aragaz: aprox. 40 cm
- Între aragaz și chiuvetă: aprox. 60 cm
- Între baza hotei și aragaz: aprox .65-70 cm
Sursele de lumină încorporate în mobilier
Trebuie să te asiguri că elementele de interes ale mobilierului sunt iluminate corespunzător. Menționăm aici: blatul, chiuveta, aragazul. Dacă ai posibilitatea, îți recomandăm să optezi pentru mobilier cu spoturi incluse. Vor fi de real ajutor atunci când sursa de lumină principală nu este de ajuns.
Posibilitatea de a încorpora electrocasnicele
Tot mai multe persoană preferă să încorporeze elementele electrocasnice în mobilier. În cazul în care vrei să faci acest lucru, este de preferat fie să măsori cu atenție spațiile și să alegi electrocasnicele în consecință, fie să optezi pentru mobilă la comandă, ajustată optim după nevoile tale.
Acestea sunt principalele variabile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi mobila de bucătărie.