Achiziționarea unei locuințe prezintă anumite riscuri, pe care este bine să le diminuezi printr-o bună informare. În cazul în care vizitezi un apartament în vederea stabilirii dacă este potrivit pentru achiziție, nu ezita să ceri informații suplimentare față de cele listate în anunțul de vânzare. În final, diferența poate să fie făcută chiar și de cele mai mici detalii.
#1 Cum a fost construit blocul?
Este important să ceri dezvoltatorului imobiliar informații referitoare la modalitatea de construcție a clădirii. Care este structura blocului? Este construit din BCA sau cărămidă? Din ce sunt construiți pereții dintre încăperi? Astfel, îți poți face o idee cu privire la izolarea termică, fonică și poți anticipa eventuale probleme. Spre exemplu, un perete din rigips poate reprezenta o problemă în cazul montării unor rafturi direct pe perete.
#2 Cum este amplasat apartamentul?
În primul rând, trebuie să te interesezi de poziționarea apartamentului în raport cu punctele cardinale, astfel încât să anticipezi în ce perioadă a zilei te vei bucura de soare și, implicit, de lumina pe care acesta o oferă. Totodată, este important să te interesezi câți pereți exteriori există și pe unde se face accesul în apartament.
#3 Ce ansambluri rezidențiale a mai construit dezvoltatorul?
În cazul în care apartamentul pe care îl vizionezi nu este încă finalizat, un indicator bun al calității muncii poate fi un alt complex rezidențial construit de același dezvoltator. Mai mult decât atât, poți cere o vizită la un apartament similar, deja finalizat.
#4 Amplasarea apartamentului în raport cu ghena de gunoi
Nu ezita să întrebi dezvoltatorul unde este amplasată ghena de gunoi. În caz contrar, riști să ai parte de surprize neplăcute. De asemenea, aruncă o privire pe fiecare fereastră/balcon pentru a vedea care este priveliștea și în ce măsură comunică acestea cu apartamentele vecinilor.
#5 Există implementate sisteme de supraveghere?
Un avantaj demn de luat în considerare atunci când alegi un apartament, mai ales într-un ansamblu rezidențial, este gradul de securitate pe care acesta îl oferă. Întreabă dezvoltatorul dacă ansamblul dispune de un sistem de pază sau camere de supraveghere. Acest lucru reprezintă un factor foarte important pentru familiile cu copii.
Trucuri care te vor ajuta să faci o alegere optimă
Nu uita că de cele mai multe ori, detaliile fac diferența. Înainte de a achiziționa un apartament, analizează cu atenție următoarele aspecte:
- Cartierul: În ce cartier este amplasat apartamentul? Cât de accesibil este acesta? Există mijloace de transport în comun care ajung în zonă? Ai în apropiere școli, grădinițe, bănci, supermarketuri sau alte puncte de interes pentru tine? Dacă există restaurante/cluburi în apropiere, trebuie să iei în calcul traficul intens și zgomotul pe care acestea le implică.
- Vecinii: nu ezita să întrebi cine sunt ceilalți locatari. Asigură-te că balcoanele sunt optim separate de cele ale vecinilor. La fel de relevante sunt numărul și tipul acestora. De pildă, un bloc ce dispune de foarte multe garsoniere va implica o rotație mai mare a vecinilor și, implicit, mai mult zgomot.
- Finisajele (dacă este cazul): ce materiale au fost folosite, dacă ai posibilitatea să achiziționezi apartamentul gata finisat pentru a scăpa de bătăi de cap etc.
Achiziționarea unui apartament reprezintă un pas extrem de important. Înainte de a face acest pas, este important să te informezi cât mai bine și să gândești că vei lua o decizie pe termen lung.