Înapoi

Cultura chinezească pleacă de la prezumția că modalitatea de amenajare a locuinței are un impact asupra calității vieții. Feng-shui înseamnă vânt și apă, ce sunt asociate cu prosperitatea și sănătatea. Dacă vrei să îți amenajezi locuința pentru a atrage energie pozitivă în viața ta, află tot ce trebuie să știi despre acest stil de amenajare.

Culorile potrivite

Obținerea unui echilibru perfect în locuință poate fi obținută printr-o paletă potrivită de culori. Optează pentru culori deschise, care provoacă o stare de liniște. În decorul Feng-shui, se integrează perfect nuanțele pastel, tonurile discrete de portocaliu, bej sau crem.

Anumite culori sunt asociate cu stări de spirit negative. Spre exemplu, albastrul scade din energie, rozul agită, roșul crește o stare de nervozitate etc. Din acest motiv, culorile extrem de puternice trebuie evitate. Pentru a crea o legătură strânsă cu natura înconjurătoare, poți opta pentru finisaje din lemn sau piatră.

Aranjarea pieselor de mobilier

Totul începe de la camera complet goală. Se adaugă, pe rând, patul, dulapul pentru haine și canapeaua. Ulterior, se completează decorul cu noptiere, televizor și alte piese utile. Fiecare cameră trebuie să dea impresia unui spațiu aerisit, în care să te simți cât mai liniștit. Obiectele mult prea înghesuite creează disconfort și scad nivelul de energie pozitivă.

Trebuie evitată poziționarea oglinzilor de orice fel în dormitor, întrucât acesta reprezintă un spațiu intim. Patul se lipește pe unui dintre pereți și trebuie să dispună de tăblie. O cromatică discretă și un număr redus de piese de mobilier îți vor aduce un somn odihnitor. Dormitorul trebuie privit ca un refugiu, o oază unde te retragi pentru a-ți încărca bateriile.

Lumina din casă

Asigură-te că toate camerele din casă sunt optim luminate natural. Totuși, ține cont că lumina din dormitor poate afecta calitatea somnului. Dacă nu ai un program fix și nu vrei să fii trezit de razele soarelui, este bine să controlezi lumina cu ajutorul unor jaluzele închise la culoare. De asemenea, nu ezita să folosești lămpi cu lumină caldă pentru a ușura tranziția de la ritmul alert din timpul zilei la ritmul relaxant din timpul nopții.

Nu uita că fiecare cameră are rolul său:

Camera de zi: este destinată familiei și musafirilor dragi. Ideal ar fi ca această cameră să fie situată în partea din față a casei/apartamentului. Canapeaua și scaunele trebuie așezate față în față, fără a sta însă cu spatele la ușă. Asigură-te că există suficient spațiu. De preferat este ca încăperea să fie pătrată sau dreptunghiulară. În cazul în care dispune de o formă de L, poate primi valențele necesare prin folosirea strategică a unor piese de mobilier, perdele sau chiar paravane despărțitoare.

Dormitorul: este spațiul conjugal. Poziționează patul către ușă, cu mențiunea că el trebuie să fie lipit de unul din pereți. După cum am menționat deja, evită folosirea oglinzilor. Motivul este simplu: dormitorul este spațiul tău și al jumătății tale. Oglinda va da impresia că în dormitor există mai multe persoane. Conform principiilor Feng-shui, riști astfel invitarea a unei a treia persoane în viața de cuplu.

Bucătăria: aceasta este inima locuinței, fiind locul care ne conectează cu energiile care ne hrănesc din toate punctele de vedere: fizic, financiar, emoțional. Bucătăria se amenajează în așa fel încât să susțină gătitul și conversațiile. Mobilierul trebuie ales cu mare grijă, în așa fel încât să îmbine designul cu funcționalitatea.

Baia: cea mai importantă regulă în Feng-shui se referă la păstrarea unui echilibru perfect între cele 5 elemente ale naturii: apă, foc, pământ, metal și lemn. Deoarece în baie există multă energie din apă, echilibrul se face din mobila din lemn, plante, oglindă etc.

Feng-shui este mai mult decât un stil de amenajare al locuinței. Această dogmă chinezească are rolul de a afecta pozitiv cele mai importante aspecte din viața ta. Indiferent dacă crezi sau nu în ea, amenajarea locuinței în acest stil va crea un mediu armonios și relaxant.